Merk! Innholdet i denne siden er under utvikling.

Tilbake

Barn, unge, søsken og familie som pårørende

Familielivet består av store og små hendelser som kan gjøre barn til pårørende på ulike måter. Det kan skje noe akutt med foreldre eller søsken eller situasjonen kan være kronisk og en del av hverdagen. Helsepersonell har plikt til å ivareta barn som er pårørende.

Ivaretakelse av barn som pårørende

Denne prosedyren skal bidra til at barn (0-18 år) av psykisk syke, rusmiddelavhengige og alvorlig somatisk syke eller skadde pasienter får informasjon, støtte og oppfølging. Prosedyren skal bidra til at «barn som pårørende»-arbeidet er en integrert del av de kommunale tjenester som forholder seg til barn. Prosedyren gjelder barn 0-18 år av psykisk syke, rusmiddelavhengige og alvorlig psykisk syke eller skadde pasienter. Omfatter biologiske barn, adoptivbarn, ste- og fosterbarn. Prosedyren gjelder også når personen har mindreårige søsken.

De som gir tjenester til personer med mindreårige barn/søsken og ledere for personellet som ivaretar barn som pårørende har ansvaret for denne prosedyren.

Ansatte i helse, pleie-og omsorg skal kartlegge og ivareta barn som er pårørende til foreldre som er syke, jfr. Helsepersonelloven §10a. Bestemmelsen gjelder for helsepersonell som yter helsehjelp til pasienten i forbindelse med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade. Les mer her.

Dette kan kartlegges gjennom å fylle ut dette arket fra St.Olavs: Barneark. Ved behov tilbyr helsepersonell barnesamtale, forutsatt at pasienten samtykker. Muntlig samtykke dokumentert i journalen til den som er syk er normalt tilstrekkelig. Relevante og nødvendige opplysninger som kommer frem under arbeidet med barn som pårørende skal registreres i pasientens journal, ikke i egen journal for barn som er pårørende.

Dersom barnet mottar oppfølging for egen del, skal dette føres i barnets journal. Dette er i tråd med journalforskriften og pårørendeveilederen (www.helsedirektoratet.no)

Barnesamtale

God ivaretakelse av barn som pårørende, jfr helsepersonelloven §10a, kan bl.a. gjøres gjennom barnesamtale:

  • Avklar om barna eventuelt ønsker å ha noen med seg i samtalen, ev. hvem
  • Se og lytt til barna og tilpass informasjon om sykdommen, behandling, vanlige reaksjoner og mestringsstrategier. Forsikre dem om at den som er syk blir ivaretatt
  • Etterspør barnas forståelse av samtalen
  • Tilby/informer om informasjonsmateriell og informer om relevante nettsider. F.eks. App Meg også (11) og Unge pårørende (12)

Enkle støttetiltak for barn som pårørende

  • Bidra til at barn som pårørende får mulighet til å møte andre barn som har opplevd det samme
  • Tilby samtaler med barn som pårørende ved behov
  • Sørg for at større barn som pårørende til foreldre vet hva som vil skje ved krise eller sykdomsforverring
  • Lytt alltid til erfaringer og bekymringer fra barn og ungdom som bor alene med en person som er syk.
  • Bidra til å ivareta barn som pårørende også når samtykke ikke oppnås

(kopiert fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/parorendeveileder/informasjon-og-stotte-til-barn-som-parorende/enkle-stottetiltak-for-barn-som-parorende )

Lovverk

Helsepersonelloven  §10b § 25 tredje ledd (1), Rundskriv IS-8/2012 (2), Spesialisthelsetjenesteloven § 3-7a (3), Barnekonvensjonen artikkel 3 og 12 (4), Menneskerettsloven §§ 2 og 3, Barneloven § 30, Barneloven §§31-33 , barnets rett til medbestemmelse, Barneloven § 35.Foreldreansvaret når foreldrene ikke er gift, Barnevernloven § 6-4. Opplysningsplikt, Barnehageloven § 21. Opplysningsplikt til sosialtjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten; § 22. Opplysningsplikt til barnevernet, Forvaltningsloven § 13. (taushetsplikt), Helsepersonelloven § 10a Helsepersonells plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som er pårørende til foreldre eller søsken; § 33.Opplysningsplikt til barnevernet, Opplæringsloven § 15-3. Opplysningsplikt til barnevernet; § 15-4. Opplysningsplikt til sosialtjenesten, Pårørendeveilederen (7)

Huskeliste for samtale med pårørende

Pårørendesamtalen- samtaleverktøy for helsepersonell

https://www.barnespor.com/symptomer-a-vaere-oppmerksom-pa

https://www.barnespor.com/forklaringer-til-barn-pa-ulike-alde

Hvis du er i barnets familie eller nettverk?

Se hvordan du går frem her, enten du er barn/ungdom eller voksen: https://snasa.bedreinnsats.no/

Foreldre til barn med funksjonsnedsettelse

Det kan oppleves som overveldende å få et barn med funksjonsnedsettelser. Her har Snåsa kommune samlet en oversikt over de forskjellige tjenestene og tilbudene sortert på alder, som kan benyttes av foreldre og støtteapparat som må orientere seg i eksempelvis tilbud, rettigheter, søknader og tjenester på tvers av sektorer, enheter og eierforhold. Den finner du her: Veiviser for barn med funksjonsnedsettelse